Nuttige informatie

Naar overzicht nuttige informatie

Let op voor chocolade intoxicatie tijdens de paasperiode!

Binnenkort is het weer zo ver: dan is het Pasen en brengen de paasklokken en de paashaas ons lekkere chocolade! Ook onze huisdieren snoepen graag eens mee. Maar wist u dat chocolade erg giftig is voor honden, katten en vogels?

Chocolade wordt gemaakt van cacao. Cacao bevat een grote hoeveelheid theobromine. Het is deze stof die verantwoordelijk is voor de vaak ernstige vergiftigingen. De stof heeft een invloed op het centraal zenuwstelsel en op de hartspier. Verschillende soorten chocolade bevatten verschillende gehaltes aan cacao, en dus aan theobromine. Witte chocolade bevat het minste theobromine; zwarte chocolade, cacaobonen en cacaopoeder bevatten het meeste theobromine. Een dosis van 100-250 mg theobromine per kg lichaamsgewicht is een mogelijk dodelijke dosis voor honden. Voor een hond van 10 kg komt dit overeen met ongeveer 450 g melkchocolade of 60 g pure chocolade! De dosis waarbij symptomen optreden bij vogels is niet bekend. Katten zijn nog gevoeliger dan honden, maar gaan gelukkig minder snel van chocolade eten.

De symptomen van een chocolade-intoxicatie zijn: onrustig zijn, braken, diarree, urineverlies, versnelde hartslag, verhoogde temperatuur, snelle ademhaling; in ergere gevallen: hartritmestoornissen, stijfheid, ataxie, epileptische aanvallen, coma en mogelijk sterfte.

Er is geen antidoot voor theobromine. De therapie is dus symptomatisch. Als het dier recent chocolade heeft gegeten, kan men het laten braken. Hierna actieve kool toedienen zorgt ervoor dat er zo weinig mogelijk theobromine in de bloedbaan wordt opgenomen. In erge gevallen kan het nodig zijn een behandeling in te stellen tegen bijvoorbeeld epileptische aanvallen of hartritmestoornissen.

Als u vermoedt dat uw dier chocolade heeft gegeten, of u heeft het werkelijk gezien, wacht dan niet tot er symptomen optreden, maar bel zo snel mogelijk uw dierenarts. Probeer er ook achter te komen hoeveel chocolade hij heeft gegeten.

Tot slot: voorkomen is beter dan genezen. Hou uw huidieren weg van de paaseitjes!

Vrolijk Paasfeest!