Diensten

1. Operaties

Naast routineoperatie zoals castraties, sterilisaties, ... voeren we ook gespecialiseerde operaties uit zoals orthopedische chirurgie, microchirurgie (met operatiemicroscoop), buik en borstoperaties.

Routeineoperaties worden uitgevoerd op dinsdag, woensdag en vrijdag voormiddag.

We beschikken over twee anesthesietoestellen met isofluraanverdampers.

Met onze bewaking en beadmingsapparatuur kunnen we uw huisdieren in de meest ideale omstandigheden in narcose brengen.

2. Medische beeldvorming

2.1. Radiologie

Door middel van röntgenbeelden kunnen we bepaalde inwendige organen beter zichtbaar maken. Het skelet dat zeer rijk is aan calcium houdt de röntgenstralen beter tegen dan het omringende zachte weefsel en kan dus duidelijk zichtbaar gemaakt worden. Op die manier kunnen we fracturen, barsten, bottumoren en botontkalkingen beter zichtbaar maken. Röntgenopnamen worden ook gebruikt om de diagnose te stellen van heupdysplasie, elleboogdysplasie, discus hernia, ...

Onze praktijk beschikt tevens over digitale röntgenapparatuur. Dit wil zeggen dat de foto's niet meer ontwikkeld worden in ontwikkel- en fixeerbaden. Bij digitale beeldvorming worden de röntgenstralen opgevangen op fosforplaten. De beelden worden dan met een scanner afgelezen en op computer opgeslagen.

Het voordeel van digitale beeldvorming is:

  • Betere röntgenopnamen;
  • Beelden kunnen bewerkt worden;
  • Beelden kunnen op computer opgeslagen worden en eventueel per email doorgestuurd worden;
  • Snellere diagnose;
  • Minder belasting voor het milieu.

2.2. Echografie

Hierbij kunnen we de weke delen en organen beter zichtbaar maken.

Echografie wordt gebruikt om blaas, nieren, prostaat, lever, milt en het hart in beeld te brengen. Het wordt ook gebruikt om een drachtdiagnose te stellen.

3. EKG toestel

Ons mobiel electrocardiografietoestel laat ons toe om bij onze patiënten hartafwijkingen te detecteren en te registreren.

4. Tandartsunit

Tandhygiëne en gebitsverzorging zijn essentieel voor de gezondheid van uw hond, kat of knaagdier. Meer dan de helft van de honden en katten ouder dan 3 jaar hebben last van tandsteen en tandvleesontsteking.

Tandsteen ontstaat door de mineralisatie van tandplaque. Het speeksel in de mond is rijk aan calcium en fosfor dat kan neerslaan op de tanden. Deze zouten reageren met het aanwezige tandplaque en hierdoor onstaat tandsteen. Tandsteen is een geelbruine harde aanslag op de tanden. Het tandsteen zet zich meestal vast ter hoogte van de tandvleesrand en de aanwezige bacteriën veroorzaken een lokale onsteking (gingivitis) van het tandvlees. Het tandvlees gaat zwellen, wordt fel rood en de hond verspreid een stinkende rotte mondgeur.

Dit tandplaque kan voorkomen worden door:

  • Tanden regelmatig te poetsen;
  • Toedienen van gebitsreinigende kauwsticks;
  • Toedienen van vet aquadent;
  • Toedienen van professioneel voer (zie hieronder voor meer informatie).

Wanneer de tandwortel wordt aangetast, spreken we van paradontitis. De tanden en kiezen komen los te zitten en de bacteriën kunnen via de bloedbaan de nieren, de lever en het hart aantasten.

De behandeling bestaat in het verwijderen van het tandsteen en tandplaque door middel van een tandsteenapparaat. Het apparaat bestaat uit een hele snel trillend beiteltje - de ultrasone - dat het tandplaque en het tandsteen los maakt. Dit kan enkel onder narcose gebeuren.

In onze praktijk hebben we de beschikking over een ultrasone tandsteenverwijderaar en een tandartsunit om een perfecte gebitsverzorging te realiseren.

We zijn ook volledig ingericht om de tanden van knaagdieren te behandelen.

4.1. Professioneel voer: Hill's en T/D

Deze voeding helpt bij de preventie van tandplaque. Door de grote vorm en de hardheid van de brok kan een hond of kat de brokken niet zonder kauwen doorslikken. De brok omgeeft de tanden voordat ze breekt en de vezels vegen het tandsteen schoon.

Het verlaagd eiwitgehalte in de brok beperkt de vorming van de tandplaque en het verlaagd calciumgehalte van het voer beperkt de omzetting van tandplaque tot tandsteen.